Δωδεκανησιακη αρχοντια

Το νησί της Πάτμου

Το νησι της Πατμου

Η Πάτμος είναι ένα αυθεντικό νησί των Δωδεκανήσων με ξεχωριστή θρησκευτική ταυτότητα και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Η σαγηνευτική «αρχόντισσα του Αιγαίου», όπως πολλοί την αποκαλούν, είναι ευρέως γνωστή ως το νησί της Αποκάλυψης κι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς προορισμούς του Χριστιανισμού. Εξάλλου, από την ιστορία φαίνεται πως όσοι την επισκεφθούν μία φορά, σίγουρα θα έρθουν ξανά.

Αρχιτεκτονικά, η Πάτμος μαρτυρά πολλά για την ιστορία της. Υπήρξε Ιταλοκρατούμενη, όπως όλα τα Δωδεκάνησα, κάτι που διακρίνεται εύκολα στον οικισμό της Σκάλας (θεωρητικά το κέντρο του νησιού). Στη Χώρα απ’ την άλλη, η οποία είναι χτισμένη γύρω από το επιβλητικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, διακρίνονται βυζαντινά και μεσαιωνικά στοιχεία. Το αξιοσημείωτο στη Χώρα της Πάτμου είναι πως θαρρείς ότι βρίσκεσαι σε κυκλαδίτικο νησί. Περπατώντας συναντάς πελώριες ξύλινες πόρτες με θαλασσί περβάζια, άλλοτε ερμητικά κλειστές κι άλλοτε ορθάνοικτες. Οι φούξια βουκαμβίλιες αγκαλιάζουν τα στενά (και συχνά αδιέξοδα) καλντερίμια, διακόπτοντας την παράδοση του λευκού. Ένας λαβύρινθος από τον οποίο δραπετεύεις μόνο με το μπλε του ουρανού και της θάλασσας. Και κάθε φορά που νομίζεις πως χάθηκες πάλι, αυτά τα αδιέξοδα δρομάκια οδηγούν σε κάποια από τις αμέτρητες εκκλησιές, υπενθυμίζοντάς σου πως περιπλανιέσαι σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του Χριστιανισμού.

Στη Χώρα, εκτός από το μοναστήρι που θυμίζει κάστρο, ξεχωρίζουν οι γνωστοί Μύλοι της Πάτμου, το αρχοντικό Σημαντήρι και φυσικά, τα ερείπια της οικίας του Εμμανουήλ Ξάνθου, ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Υπάρχουν βέβαια κι άλλα σημαντικά σημεία στο νησί, όπως η Μονή του Ευαγγελισμού με τις καλόγριες ή η γνωστή «Καλικατσού» (Πέτρα), στο Γροίκο. Για τους φυσιολάτρες, υπάρχουν αρκετές μη οργανωμένες παραλίες, όπως η δύσκολα προσβάσιμη Ψιλή Άμμος, οι παραλίες «Δίδυμες» κλπ. Τέλος, για εσάς που αναζητάτε την άνεσή σας ενδείκνυνται η οργανωμένη παραλία του Κάμπου, το Αγριολίβαδο, κι ο βραβευμένος κόλπος του Γροίκου, όπου θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να απολαύσετε ξέγνοιαστες βουτιές στο Αιγαίο.

X